Ότι δεν ξέραμε για τον Στίβ Τζομπς

24 Φεβρουαρίου 1955 

O Στιβ Τζομπς γεννιέται στις 24 Φεβρουαρίου 1995, είναι ο οραματιστής και συνιδρυτής της Apple που με προϊόντα όπως το ipad,  iPhone και iMac άλλαξε τον κόσμο. 

Έντεκα χρόνια από τον θάνατό του, και παρότι η ζωή του έχει αποτελέσει το αντικείμενο δεκάδων βιβλίων και ταινιών, υπάρχουν ακόμα πολλά κομμάτια της ιστορίας του που είναι άγνωστα στους πολλούς, αλλά συνέβαλαν στο να κάνουν τον Τζόμπς τόσο σπουδαίο. Το περιοδικό Fortune του έδωσε το 2012 τον τίτλο του σπουδαιότερου επιχειρηματία της εποχής μας. Ας γνωρίσουμε 19 πράγματα που ίσως να μην ξέραμε για αυτόν:

1.       Ο Στιβ Τζομπς υιοθετήθηκε λίγο αφότου γεννήθηκε. Βιολογικά, ήταν μισός Άραβας, καθώς ο πραγματικός πατέρας του ήταν Σύρος και η μητέρα που τον γέννησε Αμερικανίδα. 

2.       Φοιτητές ακόμα, οι βιολογικοί του γονείς δεν είχαν παντρευτεί, καθώς η σχέση τους προκαλούσε αντιδράσεις στις οικογένειές τους. Έτσι, έδωσαν το μωρό για υιοθεσία στην Κλάρα και τον Πολ Τζομπς. Μοναδική τους απαίτηση ήταν οι θετοί γονείς να στείλουν τον γιο τους στο πανεπιστήμιο – ο ίδιος, όμως, είχε άλλη άποψη, καθώς είναι γνωστό ότι δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του. 

3.       Χρόνια αργότερα, οι βιολογικοί του γονείς παντρεύτηκαν και έκαναν μία κόρη. Ο Τζομπς εντόπισε την βιολογική αδερφή του, Μόνα Σίμπσον, ως ενήλικας και οι δύο τους ανέπτυξαν μία στενή σχέση, αφού είχαν πολλά κοινά.  Η ταινία «Anywhere But Here», με την Σούζαν Σαράντον και την Νάταλι Πόρτμαν, βασίζεται σε βιβλίο που έγραψε η Σίμπσον και αφιέρωσε στον Τζομπς. 

4.       Το 1974 ο Τζομπς ταξίδεψε στην Ινδία, αναζητώντας πνευματική καθοδήγηση. Πέρασε επτά μήνες ταξιδεύοντας στη χώρα, πειραματίστηκε με αρκετά παραισθησιογόνα  και τελικά υιοθέτησε τις πρακτικές του Ζεν Βουδισμού, ο οποίος επηρέασε σημαντικά τη μετέπειτα ζωή του. Κάποια στιγμή, μάλιστα, σκέφτηκε να γίνει μοναχός στην Ιαπωνία. 

5.       Ο  Στιβ Τζομπς γνώρισε τον Στιβ Βόζνιακ στο λύκειο, όταν εκείνος ήταν 13 και μετέπειτα έγινε συνέταιρός του στα 18. 

6.       Οι Τζομπς και  Βόζνιακ ίδρυσαν την Apple, όμως υπήρχε και ένας τρίτος συνέταιρος, ο Ρόναλντ Γουέιν, ο οποίος μάλιστα ήταν αυτός που σχεδίασε και το πρώτο λογότυπο της εταιρείας. Ο Ρόναλντ Γουέιν πούλησε το 10% που κατείχε στην εταιρεία μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, για 800 δολάρια, σε μία κίνηση που του κόστισε δισεκατομμύρια. 

7.       Ο Τζομπς παρακράτησε χρήματα απο τον Βόζνιακ. Όταν δημιούργησαν το παιχνίδι Breakout για την Atari, είχαν συμφωνήσει να μοιραστούν την αμοιβή 50-50. Όμως ενώ η Atari έδωσε στον Τζομπς 5.000 δολάρια για το παιχνίδι, εκείνος είπε στον συνέταιρό του ότι είχε πάρει μόλις 700 δολάρια, και έτσι του έδωσε 350 δολάρια, κρατώντας τα υπόλοιπα 4.650 δολάρια για τον εαυτό του. 

8.       Όταν δούλευε στην Atari, τον μετέφεραν στη βραδινή βάρδια, λόγω των παραπόνων για την κακή υγιεινή του. Ο Τζομπς έκανε σπάνια μπάνιο, αφού πίστευε ότι λόγω της χορτοφαγικής του δίαιτας (είχε διάφορες παράξενες διατροφικές συνήθειες, καθώς μία περίοδο έτρωγε μόνο μήλα και καρότα) δεν μύριζε. Προφανώς, όπως διαπίστωσαν και οι συνάδελφοί του, είχε άδικο. 

9.        Το 1985, ο Τζομπς εκδιώχθηκε από την ίδια του την εταιρεία. Αργότερα αναγνώρισε ότι αυτό του έκανε καλό, γιατί είχε την ευκαιρία να πειραματιστεί με άλλα πράγματα, όπως με την Pixar, την εταιρεία που τελικά τον έκανε δισεκατομμυριούχο. 

10.   Λίγο αφότου έφυγε από την Apple, έκανε αίτηση να πετάξει με το Space Shuttle ως αστροναύτης, αλλά απορρίφθηκε. 

11.   Σε ηλικία 23 ετών, ο Τζομπς απέκτησε μία κόρη εκτός γάμου, την Λίζα Μπρέναν. Για χρόνια αρνιόταν ότι ήταν δική του, με αποτέλεσμα η μητέρα της να μεγαλώσει το κορίτσι στηριζόμενη στα επιδόματα της κοινωνικής πρόνοιας. Τελικά, ο Τζομπς αποδέχθηκε την Λίζα ως παιδί του και εκείνη άλλαξε το όνομά της σε Λίζα Μπρέναν-Τζομπς. 

12.   Παρότι αρνιόταν ότι η Λίζα ήταν παιδί του, εντούτοις λίγο μετά από τη γέννησή του έδωσε το όνομα αυτό στον νέο υπολογιστή της Apple (την εποχή εκείνη, ισχυριζόταν ότι το όνομα σήμαινε Local Integrated Software Architecture).

13.   Ο Τζομπς ήταν ένα δύσκολο και απαιτητικό αφεντικό. Το 1993, το περιοδικό Fortune του έδωσε μία θέση στη λίστα «Τα πιο Σκληρά Αφεντικά της Αμερικής». 

14.   Από το 1997, όταν έγινε CEO της Apple, ο Τζομπς έπαιρνε μισθό 1 δολαρίου τον χρόνο. Το 2007 είχε αστειευτεί λέγοντας: «Παίρνω 50 σεντς τον χρόνο γιατί εμφανίζομαι στη δουλειά και τα άλλα 50 σεντς με βάση τις επιδόσεις μου». 

15.   Σε αντίθεση με τους περισσότερους CEOs των μεγάλων επιχειρήσεων, δεν ήταν καθόλου φιλάνθρωπος. Τον πρώτο καιρό της Apple έκοψε τα φιλανθρωπικά προγράμματα της εταιρείας, λέγοντας ότι θα τα ξεκινούσε και πάλι όταν η επιχείρηση θα ήταν πιο κερδοφόρα. Όμως παρά την τεράστια  επιτυχία της, τα φιλανθρωπικά προγράμματα δεν επέστρεψαν ποτέ. 

16.   Ο Στίβ Τζόμπς κυκλοφορούσε πάντα με την αγαπημένη ασημένια Mercedes του χωρίς πινακίδες. Πώς το έκανε αυτό; Σύμφωνα με τον κανονισμό στην Καλιφόρνια, ο ιδιοκτήτης ενός νέου αυτοκινήτου έχει περιθώριο έξι μήνες για να του βάλει πινακίδες. Έτσι, ο Τζομπς άλλαζε αυτοκίνητο κάθε έξι μήνες, παίρνοντας κάθε φορά το ίδιο μοντέλο, με αποτέλεσμα να μπορεί να οδηγεί χωρίς πινακίδες. 

17.   Παρότι ήταν ένας από τους ανθρώπους που επηρέασαν όσο λίγοι τη βιομηχανία της τεχνολογίας, ο ίδιος δεν έμαθε ποτέ να γράφει κώδικα, όπως αποκάλυψε ο Βόζνιακ. 

18.   Το 2003, ο Τζομπς διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας. Όμως, αντί να ακολουθήσει τις συμβουλές των γιατρών για μια άμεση επέμβαση, κατέφυγε στην εναλλακτική ιατρική, ακολουθώντας vegan δίαιτα, λαμβάνοντας διάφορα φυτικά φάρμακα και παίρνοντας συμβουλές από ένα μέντιουμ.  Έπειτα από εννέα μήνες υποχώρησε και δέχθηκε να κάνει την επέμβαση. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η καθυστέρηση έπαιξε σημαντικό ρόλο στον πρόωρο θάνατό του. 

19.   Τα τελευταία λόγια του πριν πεθάνει, ήταν «Ω ουάου. Ω ουάου. Ω ουάου». Τα είπε έχοντας όλη του την οικογένεια μαζεμένη γύρω του. 

20.   Οι σημαίες στα κτίρια της Apple, της Microsoft και της Disneyland (ήταν μεγαλομέτοχος της Disney) κυμάτιζαν μεσίστιες για τον θάνατο του Τζομπς. 

21. Η εταιρεία που έκανε δισεκατομμυριούχο τον Στιβ Τζομπς ήταν η Pixar και όχι η Apple.  Την εποχή που είχε εκδιωχθεί από την ίδια του την εταιρεία και μία κάπως σκοτεινή περίοδος στην ιστορία της ζωής του, ο Τζομπς εστίασε στην ίδρυση της εταιρείας NeXT Computer και σαν μια δεύτερη ασχολία, αγόρασε από την εταιρεία παραγωγής του σκηνοθέτη των Star Wars, George Lucas, την μονάδα γραφικών Pixar.

Ήταν αυτό το deal των 5 εκατ. δολαρίων (συν άλλα 5 εκατ. που δεσμεύτηκε να ρίξει για τη χρηματοδότηση της εταιρείας στην πορεία) που τον έκανε δισεκατομμυριούχο, στις 29 Νοεμβρίου του 1995, όταν η Pixar μπήκε στο χρηματιστήριο, έπειτα και από την επιτυχία του Toy Story.  

To 2006, ο Τζομπς  πούλησε  την Pixar στην Walt Disney Company αντί ποσού που ξεπέρασε τα 7 δισ. δολάρια. Έτσι, έγινε ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της Disney, με ποσοστό 7%.

Όταν πέθανε, το 2011, ο ιδρυτής της Apple είχε περιουσία 10,2 δισ. δολαρίων. 

22. Είχε πάντα κέφια τις Παρασκευές. Έχοντας αφήσει την day-to-day διαχείριση της εταιρείας σε άλλους, εμφανιζόταν στα γραφεία της Pixar μία φορά την εβδομάδα, κατά κανόνα τις Παρασκευές.  Και όπως φαίνεται, πραγματικά απολάμβανε τον χρόνο που περνούσε στην Pixar, αφού οι υπάλληλοί της γνώρισαν έναν ευγενικό και υποστηρικτικό Τζομπς. Ο εκρηκτικός CEO που συνήθιζε να κατσαδιάζει δημοσίως τους εργαζομένους του δεν έκανε ποτέ την εμφάνισή του στην Pixar. Εκεί, ο επιχειρηματίας ήταν πρόθυμος να ακούσει, ενώ οι όποιες συστάσεις είχε να κάνει, γίνονταν κατ΄ ιδίαν, πίσω από κλειστές πόρτες.  

Share :

Twitter
Telegram
WhatsApp
Ακολουθήστε την τρέλα μας

Εγγραφείτε στην σελίδα μας για να μαθαίνετε κάθε εβδομάδα τα νέα μας.

Leave a Reply

More Adventures

optimism -αισιοδοξία
education

Οι λόγοι που η αισιοδοξία οδηγεί στην επιτυχία

Η αισιοδοξία είναι η ικανότητα που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να βλέπουν και να κρίνουν τα πράγματα από μια πιο θετική πλευρά. Με την αισιοδοξία, ανοίγουμε την πόρτα στα

Tips to manage your travel budget

Many individuals are ready to travel once more as the world continues to heal from the COVID-19 pandemic. The pandemic’s economic effects, however, make maintaining