Σχολική ψυχολογία. πρόληψη ή αντιμετώπιση;

Σχολική ψυχολογία. Πρόληψη ή αντιμετώπιση ;

Σχολική ψυχολογία, ανακαλύψτε το ρόλο της στην προώθηση της ευημερίας των μαθητών μέσω στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς εργάζονται οι σχολικοί ψυχολόγοι για την πρόληψη και τη θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας και τη βελτίωση της ακαδημαϊκής επιτυχίας.

Σχολική ψυχολογία, ανακαλύψτε το ρόλο της  στην προώθηση της ευημερίας των μαθητών μέσω στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας.
Σχολική ψυχολογία, ανακαλύψτε το ρόλο της στην προώθηση της ευημερίας των μαθητών μέσω στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας.

Στην σύγχρονη εποχή που υπάρχει κρίση αξιών, η σχολική κοινότητα ακολουθώντας τα δυτικά πρότυπα και θέλοντας να προφυλάξει τους μαθητές προσπαθεί να προλαμβάνει βίαιες και παραβατικές συμπεριφορές στο χώρο του σχολείου αλλά κ άλλα ψυχολογικά συμπλέγματα των μαθητών.

Κρίνεται απαραίτητο σε κάθε σχολική μονάδα να υπάρχει σχολική ψυχολόγος ώστε να έρχεται σε καθημερινή τριβή με τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Μιλώντας καθημερινά μαζί τους , ακούγοντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, γνωρίζει κάθε πτυχή του χαρακτήρα τους και είναι σε θέση να προβλέπει και να προλαμβάνει κάποιες άσχημες συμπεριφορές προς το σύνολο αλλά και ως προς τους ίδιους τους εαυτούς τους .

Επιπλέον σε ανύποπτο χρόνο παρακολουθεί στάσεις και αντιδράσεις των μαθητών στις σχολικές αίθουσες αλλά και στον προαύλιο χώρο. Φυσικά δεν εξετάζει μόνο τη σχέση μεταξύ μαθητών αλλά και τη σχέση τους με τους καθηγητές.

Σκοπός δεν είναι η αντιμετώπιση ενός περιστατικού μιας βίαιης συμπεριφοράς αλλά η πρόληψη αυτών. Ακόμη το παιδί πρέπει να νιώθει τη παρουσία του ψυχολόγου ως στήριγμα, έτσι ώστε να μην νιώθει φόβο ούτε γι αυτά που σκέφτεται και νιώθει ούτε για όσα θα πρέπει να αντιμετωπίσει. 

Άρα η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετωπιση ακόμη και σχολικό περιβάλλον .

Ας μοιραστούμε ένα αληθινό γεγονός…

 Ένας μαθητής μου ερχόμενος στο φροντιστήριο, μας έλεγε γεμάτος χαρά ότι την επόμενη μέρα στο σχολείο είχε προγραμματισμένο ραντεβού με τη σχολική ψυχολόγο, όμως ο ίδιος δεν ήξερε τι να συζητήσει μαζί της γιατί θεωρούσε ότι όλα ήταν τακτοποιημένα στο μυαλό του και δεν είχε κάποιο πρόβλημα. Παρόλα αυτά του άρεσε η ιδέα ότι θα έρθει σε επικονωνία με μια σχολική ψυχολόγο.

Πρέπει λοιπόν να φτάσουν  αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα για να μοιραστούν τις ιδέες τους, τα όνειρα τους και τις ανησυχίες τους;

Είναι απαραίτητο οι μαθητές να καταλάβουν ποσό σημαντικό ρόλο έχει η καλή ψυχολογία τους για την καλύτερη σχολική τους επίδοση .

Όταν ο μαθητής μου ξαναήρθε στο φροντιστήριο μου είπε ότι είπε στην ψυχολόγο τι σκέφτεται να κάνει στο μέλλον. Εκείνη του απάντησε ότι έχει καλό μυαλό και θα φτάσει ψηλά. Ο μαθητής μιλούσε για αυτό και είχε ένα διαφορετικό χαμόγελο αυτοπεποίθησης και σιγουριάς , ήταν έτοιμος να προσπαθήσει οποίο και αν ήταν το αποτέλεσμα.

Eduloverss

Διαβάστε επίσης: Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Ακολουθήστε μας στα social media:

Facebook : @eduloverss

Instagram: @edu_loverss

Share :

Twitter
Telegram
WhatsApp
Ακολουθήστε την τρέλα μας

Εγγραφείτε στην σελίδα μας για να μαθαίνετε κάθε εβδομάδα τα νέα μας.

Leave a Reply

More Adventures

optimism -αισιοδοξία
education

Οι λόγοι που η αισιοδοξία οδηγεί στην επιτυχία

Η αισιοδοξία είναι η ικανότητα που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να βλέπουν και να κρίνουν τα πράγματα από μια πιο θετική πλευρά. Με την αισιοδοξία, ανοίγουμε την πόρτα στα

Tips to manage your travel budget

Many individuals are ready to travel once more as the world continues to heal from the COVID-19 pandemic. The pandemic’s economic effects, however, make maintaining