optimism -αισιοδοξία

Οι λόγοι που η αισιοδοξία οδηγεί στην επιτυχία

Η αισιοδοξία είναι η ικανότητα που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να βλέπουν και να κρίνουν τα πράγματα από μια πιο θετική πλευρά. Με την αισιοδοξία, ανοίγουμε την πόρτα στα θετικά συναισθήματα, διευρύνουμε τον ορίζοντα της σκέψης και τις επιλογές μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε δυνατότεροι. Πως η αισιοδοξία οδηγεί στην επιτυχία …

Θετική σκέψη σημαίνει να επιλέγουμε να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Επιλέγουμε να νιώθουμε ικανοποίηση, πληρότητα, αισιοδοξία. Οι σκέψεις μας καθορίζουν την ποιότητα ζωής μας, καθώς καθοδηγούν τις πράξεις μας. Η θετική σκέψη οδηγεί και σε θετικά αποτελέσματα. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι πιστεύουν πως μια αποτυχία οφείλεται σε παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν με διαφορετική προσέγγιση, ώστε την επόμενη φορά να έρθει η επιτυχία. Αισιοδοξία βέβαια, δεν είναι μόνο το να είναι κάποιος θετικός, αλλά να βρίσκει κίνητρα και να είναι επίμονος.

optimism -αισιοδοξία
optimism -αισιοδοξία

Η αξία της «θετικής σκέψης» έγκειται, όπως υποστηρίζει ο κλάδος της «Θετικής Ψυχολογίας», στα θετικά συναισθήματα όπως η αγάπη, το ενδιαφέρον, η χαρά, η περηφάνια που μας «ελευθερώνουν», μας βοηθούν να χαλαρώσουμε, να ισορροπήσουμε, να σκεφτούμε μια πληθώρα από εναλλακτικές λύσεις και ιδέες, να αναπτυχθούμε και να ωριμάσουμε. 

Για να γίνει ένα παιδί «θετικό», θα πρέπει να νιώθει ασφαλές και να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Θα πρέπει, επιπλέον, να νιώθει ότι τα καταφέρνει, ξεκινώντας από τα πιο απλά και φτάνοντας στις πιο δύσκολες προκλήσεις. Ο ρόλος του γονιού, καθώς και του εκπαιδευτικού είναι να βοηθήσει το παιδί να αποκτήσει αυτές τις δεξιότητες. Ένα απαισιόδοξο παιδί, για παράδειγμα συχνά μπορεί να πει «είμαι χαζός και δεν μπορώ να κάνω τίποτα σωστά», ενώ το αισιόδοξο παιδί μπορεί να πει «χρειάζεται να μελετήσω λίγο περισσότερο την επόμενη φορά».

Μιλάμε για εκμαθημένη αισιοδοξία, δηλαδή για ένα χαρακτηριστικό που μαθαίνεται στη διάρκεια της ανάπτυξης και γι’αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά, ως γονείς και εκπαιδευτικοί, να σκέφτονται θετικά. Τα αισιόδοξα παιδιά, αναμφισβήτητα, έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, στα σπορ και αργότερα στη δουλειά τους ως ενήλικες.

Η αισιοδοξία και η θετική στάση στην ζωή δεν «διδάσκονται» σε μία νύχτα, αλλά υπάρχουν ποικίλλες πρακτικές, ώστε να ενισχύσουμε τα παιδιά με αυτές. Ειδικότερα, πολύ βασικό είναι τα παιδιά να εστιάζουν στις επιτυχίες τους. Γι’αυτό μπορούμε να τους αναθέσουμε απλές «αποστολές» και να τα επιβραβεύουμε με θετικά σχόλια, όταν τις φέρουν εις πέρας. Ο έπαινος αυτός δεν αφορά τόσο την επιτυχία, όσο την πράξη τους που την προκάλεσε, π.χ. το σωστό διάβασμα για έναν καλό βαθμό. Έτσι, ο έπαινος οδηγεί σε αυτοπεποίθηση και η αυτοπεποίθηση σε αυξημένη αισιοδοξία του παιδιού. 

Μιλάμε στο παιδί όμως και για το ενδεχόμενο αποτυχίας, καθώς η αποτυχία είναι μέρος της μαθησιακής εμπειρίας. Όταν το παιδί νιώθει εκνευρισμό ή απογοήτευση, λόγω μιας πιθανής αποτυχίας στο σχολείο, μπορούμε να του κάνουμε ερωτήσεις που δεν περιέχουν επικριτική διάθεση, αλλά θα το βοηθήσουν να βρει την πηγή του προβλήματος μόνο του. 

Σημαντικό είναι να ενθαρρύνουμε το παιδί σε κάθε του προσπάθεια με φράσεις όπως «Την επόμενη φορά θα τα πας πολύ καλύτερα» ή «Ίσως ήταν απλώς μια κακή μέρα». Προτείνεται δηλαδή, στις συζητήσεις μας μαζί του να χρησιμοποιούμε λέξεις που προκαλούν συναισθήματα χαράς, καθώς ο αισιόδοξος λόγος μεταφέρει αισιόδοξη διάθεση και το χαμόγελο γίνεται πιο εύκολη συνήθεια. 

Τέλος, στις δυσκολίες, όπως μια άσχημη οικογενειακή κατάσταση, μία απόλυση, μία συνθήκη πένθους, καλό είναι να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να δείχνουμε στο παιδί ότι όλα αντιμετωπίζονται. Πολλά δυσάρεστα πράγματα μπορούν να συμβούν, αλλά με μια θετική στάση απέναντί τους, όλα ξεπερνιούνται πιο εύκολα.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει κι αυτό… Δες ΕΔΩ

Βρείτε μας & ακολουθήστε μας:

Facebook – https://www.facebook.com/Eduloverss-106098868724815

Instagram – https://www.instagram.com/

Share :

Twitter
Telegram
WhatsApp
Ακολουθήστε την τρέλα μας

Εγγραφείτε στην σελίδα μας για να μαθαίνετε κάθε εβδομάδα τα νέα μας.

Leave a Reply

More Adventures

Tips to manage your travel budget

Many individuals are ready to travel once more as the world continues to heal from the COVID-19 pandemic. The pandemic’s economic effects, however, make maintaining

Airbnbs or hotels? Tips and Tricks

When planning your travel accommodations, choosing between an Airbnb or a hotel can be a tough decision. While both have their advantages and disadvantages, there