Αν αποφάσισες να κάνεις ένα ταξίδι  και σκέφτεσαι να νοικιάσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο ενώ στην καθημερινότητα σου χρησιμοποιείς αυτοκίνητο με καύσιμο, προετοιμάσου σωστά.

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο και road trip; Πάρτε οδηγίες χρήσης !

Αν αποφάσισες να κάνεις ένα ταξίδι  και σκέφτεσαι να νοικιάσεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο ενώ στην καθημερινότητα σου χρησιμοποιείς αυτοκίνητο με καύσιμο, προετοιμάσου σωστά. Τα πράγματα δεν είναι απλά! Δεν φορτίζεις ούτε κινητό, ούτε ρολόι…το  ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει τελείως διαφορετική διαδικασία, δεν αρκεί να κουβαλάς μαζί σου  μόνο τον φορτιστή σου. Επίσης δεν μπορείς να ταξιδέψεις προς όλους τους προορισμούς με τη ίδια άνεση και μην ξεχνάς ότι τα σημεία φόρτισης δεν είναι τόσο συχνά όσο τα πρατήρια καυσίμων.

Ακολούθηστε  κάποιες βασικές οδηγίες για να μείνουν τα νεύρα σας σε ηρεμία και η διάθεση σας ευχάριστη. 

  1. Όταν χρησιμοποιείται το ηλεκτρικό  όχημα σε ανηφορικούς δρόμους προσέξτε, ώστε η μέγιστη κλίση του δρόμου να μην υπερβαίνει την ανώτερη συνιστώμενη από τον κατασκευαστή. Το ίδιο ισχύει και για το ανώτερο συνιστώμενο βάρος, να αποφεύγεται να υπερφορτώνεται το όχημα σας. Η χρήση του οχήματος σε ανηφορικούς δρόμους με μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη κλίση ή με μεγαλύτερο από το συνιστώμενο βάρος μπορεί να προκαλέσει φθορές στον ηλεκτροκινητήρα, στο σκελετό, στους τροχούς, στις αναρτήσεις, στα φρένα και σε άλλα σημεία του οχήματος.
  2. Μετά από κάθε χρήση του οχήματος, ανεξάρτητα από το χρόνο ή την απόσταση που έχετε διανύσει, θα πρέπει να φορτίσετε πλήρως τη μπαταρία. Αυτό θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Όταν το όχημα  δεν χρησιμοποιείται για κάποιο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να φορτίζετε τη μπαταρία κάθε δέκα (10) μέρες.  SOS Για να φορτίσετε τη μπαταρία συνδέστε πρώτα τη φίσα του φορτιστή στην πρίζα της μπαταρίας και μετά τη φίσα του φορτιστή στην πρίζα της ηλεκτρικής παροχής ρεύματος 220Volt. Η φόρτιση ολοκληρώνεται, όταν σταματήσει να λειτουργεί ο φορτιστής και η ενδεικτική λυχνία του φορτιστή αλλάξει χρώμα, από κόκκινο χρώμα σε πράσινο χρώμα. Για να αποσυνδέσετε τον φορτιστή από τη μπαταρία βγάλτε πρώτα τη φίσα του φορτιστή από την πρίζα της παροχής ηλεκτρικής  ενέργειας και μετά τη φίσα του φορτιστή από την πρίζα της μπαταρίας. Κατά τη φόρτιση θα πρέπει να ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα τη μπαταρία και εάν παρατηρήσετε υπερθέρμανση της μπαταρίας, περίπου 35 με 40 βαθμούς Κελσίου θα πρέπει να διακόψετε άμεσα τη φόρτιση και να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μας. Να σημειωθεί ότι στα περισσοτερα σημεία φόρτισης χρειάζεται να έχετε κατεβάσει το ανάλογο application διότι η φόρτιση ξεκινά και σταματά από την εφαρμογή του κινητού και πληρώνεται μέσω κάρτας.  
  3. Για να μην ψάχνετε απεγνωσμένα σημεία φόρτισης, ακολουθείστε το χαρτί σημείων φόρτισης που σας υποδεικνύει το ανάλογο application.
  4. Αποφεύγεται τη χρήση του ηλεκτρικού σας οχήματος, όταν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες και ειδικά στις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Μην αφήνεται εκτεθειμένο το ηλεκτρικό σας όχημα στις καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά να το φυλάσσεται κάτω από στεγαζόμενο χώρο ή να το καλύπτεται με ειδικό αδιάβροχο κάλυμμα. Πολύ σημαντικό είναι επίσης ο καθαρισμός του οχήματος να γίνεται με ελαφρώς βρεγμένο πανί ή σφουγγάρι και σε καμία περίπτωση να μη χρησιμοποιείται τρεχούμενο νερό με τη χρήση λάστιχου – σωλήνα ή πιεστικού μηχανήματος. Αποφεύγοντας τα παραπάνω θα μειώσετε την πιθανότητα εισχώρησης υγρασίας – νερού στα διάφορα ηλεκτρικά εξαρτήματα, όπως ηλεκτροκινητήρα, μπαταρία, ελεγκτή ταχύτητας – controller.
  5. Να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών. Η χαμηλή πίεση ελαστικών φθείρει τα ελαστικά, μειώνει την αυτονομία του οχήματος και καταπονεί περισσότερο τον ηλεκτροκινητήρα. Η ανώτερη συνιστώμενη από τον κατασκευαστή πίεση αναγράφεται στην εξωτερική πλαϊνή πλευρά (προφίλ) του κάθε ελαστικού και   μετριέται συνήθως σε PSI (Pounds per Square Inch).                                                                                                                   

Το θετικό του ηλεκτρικού οχήματος είναι ότι γίνεται  η φόρτιση μιας μπαταρίας  από μια τυπική οικιακή πρίζα. Συνήθως  χρειάζεται περισσότερος χρόνος από ό,τι με ένα αποκλειστικό σημείο φόρτισης. Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από τη χωρητικότητα της μπαταρίας και την ισχύ της πρίζας. Η πλήρης φόρτιση από μια οικιακή πρίζα μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για ταχύτερη φόρτιση, είναι διαθέσιμα σημεία φόρτισης υψηλής ισχύος, αν και αυτά απαιτούν ειδική εγκατάσταση.

Road trip χωρίς επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος. Οδηγίες χρήσης 

Αν έχεις προετοιμαστεί σωστά μπορείς να κανείς το  road trip  που ονειρεύεσαι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο ακόμη κ αν δεν το έχεις χρησιμοποιήσει ξανά. 

eduloverss

Share :

Twitter
Telegram
WhatsApp
Ακολουθήστε την τρέλα μας

Εγγραφείτε στην σελίδα μας για να μαθαίνετε κάθε εβδομάδα τα νέα μας.

Leave a Reply

More Adventures

optimism -αισιοδοξία
education

Οι λόγοι που η αισιοδοξία οδηγεί στην επιτυχία

Η αισιοδοξία είναι η ικανότητα που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να βλέπουν και να κρίνουν τα πράγματα από μια πιο θετική πλευρά. Με την αισιοδοξία, ανοίγουμε την πόρτα στα

Tips to manage your travel budget

Many individuals are ready to travel once more as the world continues to heal from the COVID-19 pandemic. The pandemic’s economic effects, however, make maintaining