Έχετε αναρωτηθεί πως μπορείτε να ρυθμίσετε τον εγκέφαλο σας ώστε να μελετά βελτιωμένα και αποτελεσματικότερα σε καθημερινή βάση;
Παρακάτω θα ανακαλύψετε αποτελεσματικές τεχνικές μελέτης που πρέπει να δοκιμάσετε φέτος για βελτιωμένη και αποτελεσματικότερη μελέτη.
Η τρέχουσα μέθοδος μελέτης εστιάζει στο να διαβάζετε επανειλημμένα ένα σχολικό βιβλίο, ελπίζοντας ότι κάπου θα κολλήσετε; Αν ναι, αγχώνεστε επειδή δεν μπορείτε να απομνημονεύσετε τόσο μεγάλη ποσότητα πληροφοριών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;
Ως μαθητής, φοιτητής ή ενήλικας που του αρέσει να μελετά, είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτύξετε αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης χρόνου και μελέτης που βοηθούν τον εγκέφαλο σας να διατηρεί τις περισσότερες πληροφορίες. Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, το να στριμώχνεις όλο το διάβασμα και τις πληροφορίες στο προηγούμενο βράδυ δεν έχει κανένα αποτέλεσμα πια. Ξεκινήστε το νέο έτος με μια νέα στρατηγική και δοκιμάστε μερικές από αυτές τις αποτελεσματικές συμβουλές μελέτης που σας προτείνουμε παρακάτω.
- Δημιουργήστε το κατάλληλο σκηνικό: Πρώτον, πρέπει να δημιουργήσετε τις συνθήκες -στο σώμα και στο εξωτερικό σας περιβάλλον- για να μάθετε και να διατηρήσετε με επιτυχία πληροφορίες. Στην συνέχεια…
- Κοιμηθείτε καλά τη νύχτα: Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε μια θετική σχέση μεταξύ των βαθμών των μαθητών και του πόσο κοιμούνται. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει μόνο να κοιμάστε 8 ώρες πριν από μια μεγάλη δοκιμασία. Αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι να κοιμάσαι αρκετά για αρκετές νύχτες προτού κάνεις το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών σου.
- Ενεργοποιήστε το περιβάλλον μελέτης σας: Αυτό μπορεί να μην φαίνεται ως μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική μελέτης, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η αλλαγή του περιβάλλοντος μελέτης σας μπορεί να αυξήσει την απόδοση ανάκλησης. Αντί να μελετάτε στο σπίτι κάθε μέρα, δοκιμάστε να ελέγχετε ένα νέο σημείο μελέτης (coffee spot) κάθε εβδομάδα ή να πηγαίνετε στην τοπική βιβλιοθήκη σας. Μια αλλαγή στο τοπίο μπορεί να βελτιώσει τόσο τη μνήμη όσο και τα επίπεδα συγκέντρωσης του εγκεφάλου σας.
- Παραμείνετε σε ένα περιβάλλον που λειτουργεί: Εάν έχετε έναν καλό χώρο μελέτης στο σπίτι ή ένα σημείο μελέτης (coffee spot) που είναι αξιόπιστα ένα παραγωγικό μέρος για εσάς, είναι λογικό να το ακολουθείτε όταν βρίσκεστε υπό πίεση.
- Ακούστε ήρεμη μουσική: Μπορείτε να ακούσετε όποια μουσική σας αρέσει, αλλά πολλοί συμφωνούν ότι τα κλασικά, οργανικά και lo-fi beats δημιουργούν καλή μουσική υπόκρουση για μελέτη και μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να δώσετε προσοχή στην εργασία που έχετε. Τα τραγούδια με στίχους μπορεί να αποσπούν την προσοχή.

- Απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις: Θα σας καταστρέψουν εκ των έσω. Δεν αφήνουν χώρο για αυτο-βελτίωση. Δοκιμάστε τη θετική σκέψη και αυτό θα σας οδηγήσει σε ένα αισιόδοξο τρόπο ζωής και πιο ξεκούραστο εγκέφαλο.
- Εξαλείψτε τους περισπασμούς: Εξαλείψτε τους περισπασμούς κλείνοντας το τηλέφωνό σας και τους ενοχλητικούς θορύβους του περιβάλλοντος, όπως η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Κάντε μια συμφωνία με τον εαυτό σας για να αποφύγετε τον έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέχρι να τελειώσει η συνεδρία της μελέτης σας.
- Κατανεμημένο διάβασμα: Μία άλλη τεχνική για φιλόδοξους μαθητές, ονομάζεται κατανεμημένο διάβασμα και σχετίζεται άμεσα με την επιστήμη του εγκεφάλου. Ο Κάρεϊ την συγκρίνει με το πότισμα του γρασιδιού. Μπορείς να ποτίσεις το γρασίδι μία φορά την εβδομάδα για 90 λεπτά ή τρεις φορές την εβδομάδα από 30 λεπτά. Η κατανομή του ποτίσματος κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα κρατήσει το γρασίδι πιο πράσινο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- Η σημασία της επανάληψης: Οι μέθοδοι μελέτης που περιλαμβάνουν την ανάκληση πληροφοριών πάνω από μια φορά, γνωστές ως πρακτική επαναλαμβανόμενης ανάκτησης, είναι ιδανικές επειδή κάθε φορά που ανακαλείται μια ανάμνηση, γίνεται πιο προσβάσιμη στο μέλλον. Έρευνες έχουν δείξει ότι για να μάθει και να συγκρατήσει ένας εγκέφαλος πληροφορίες, όπως ιστορικά γεγονότα, λεξιλόγιο ή επιστημονικούς ορισμούς, είναι προτιμότερο να κάνει επανάληψη μία με δύο μέρες μετά το πρώτο διάβασμα. Μία θεωρία προτείνει ότι ο εγκέφαλος δίνει λιγότερη προσοχή κατά τη διάρκεια σύντομων μεταξύ τους επαναλήψεων. Έτσι επαναλαμβάνοντας την πληροφορία έπειτα από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα ύστερα από μερικές ημέρες ή μία εβδομάδα, στέλνει πιο δυνατό σήμα στον εγκέφαλο ότι χρειάζεται να συγκρατήσει αυτή την πληροφορία.
- Αυτοαξιολόγηση: Οι μαθητές, μπορούν επίσης, να επωφεληθούν από τα τεστ γνώσεων για να βελτιώσουν την ικανότητά τους να συγκρατούν και να ανακαλούν πληροφορίες. Ακόμα και η διαδικασία της προσπάθειας και της αποτυχίας είναι καλύτερη από το να μην προσπαθήσουν καθόλου. Και μόνο η απόπειρα να θυμηθούν κάτι τους βοηθάει να το σταθεροποιήσουν στη μνήμη τους. Η ικανότητα να μπορούν οι μαθητές να αξιολογήσουν την προσέγγισή τους στη μάθηση και το επίπεδο επίτευξής σου είναι γνωστή ως μεταγνωστική ικανότητα.

- Αναλάβετε τον ρόλο του δασκάλου: Ένας άλλος τρόπος να στείλεις μήνυμα στον εγκέφαλο ότι η πληροφορία είναι σημαντική είναι να μιλάς γι’ αυτήν. Ζητήστε από τον εαυτό σας να “παίξει” τον δάσκαλο βασισμένος στην πληροφορία που έχει διαβάσει. Η αυτοεξέταση και η καταγραφή της πληροφορίας σε κάρτες (flashcards) ενισχύει επίσης τη μάθηση.
- Επικοινωνία και ομάδες μελέτης: Σε πολλούς αρέσει να μελετούν με συμμαθητές τους. Αλλά στο πλαίσιο μιας ομάδας μελέτης, είναι σημαντικό όλοι οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να σκεφτούν τις απαντήσεις μόνοι τους, ανεξάρτητα από τους άλλους. Αναμφίβολα, η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους σας δίνει νέες πληροφορίες. Ψάξτε για την αλήθεια και προσπαθήστε να ανακαλύψετε κάτι νέο με τους φίλους σας και πάντα να σκέφτεστε τη συνολική χρησιμότητα των πληροφοριών που λάβατε.

- Ποικιλία στο διάβασμα: Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να μάθουν και τα πιθανά οφέλη του να διαβάζει κανείς για διαφορετικά μαθήματα σε μια περίοδο μελέτης. Έτσι όταν υπάρχει μια ισορροπία εν ώρα διαβάσματος σε καθημερινή βάση οι πληροφορίες διαχέονται ομοιόμορφα στον εγκέφαλο χωρίς να κουράζεται με συνεχόμενα δεδομένα ενός μαθήματος. Επιπρόσθετα βάλτε στο διάβασμα σας την ανάγνωση βιβλίων που δεν έχουν σχέση με τα σχολικά σας μαθήματα, αν είστε μαθητές ή φοιτητές. Διαβάζοντας βιβλία από διάφορα είδη και θέματα είναι κάτι που σας δίνει όχι μόνο νέες γνώσεις και εμπλουτίζει το λεξιλόγιό σας, αλλά παράλληλα εκπαιδεύει τον εγκέφαλό σας.
- Σωματική δραστηριότητα: Οι σωματικές ασκήσεις βοηθούν να διατηρήστε σε καλή φυσική κατάσταση, να παραμένετε υγιείς, να είστε σε καλή διάθεση και, συνεπώς, να γίνετε πιο παραγωγικοί.
- Σνακ με έξυπνο φαγητό: Ο καφές και τα γλυκά θα σας δώσουν μια προσωρινή ώθηση, αλλά στη συνέχεια θα έχετε πτώση του σακχάρου στο αίμα. Για ενέργεια που είναι πιο εστιασμένη και βιώσιμη, δοκιμάστε υγιεινά σνακ όπως edamame, μήλα ή ξηρούς καρπούς.
Να θυμάστε ότι οι στρατηγικές μελέτης που απαιτούν από το μυαλό να δουλέψει για να θυμηθεί τις πληροφορίες, είναι περισσότερο ωφέλιμες παρά η παθητική επανάληψη του υλικού.
Ο Μπιορκ δημιούργησε τον όρο «επιθυμητή δυσκολία» για να περιγράψει αυτή την ιδέα και οι ψυχολόγοι ερευνούν το πώς οι μαθητές μπορούν να αναπτύξουν τεχνικές για να μεγιστοποιήσουν τα γνωστικά οφέλη του χρόνου μελέτης τους.
Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μαθησιακές δυσκολίες ως εργαλείο μάθησης.