Η διαχείριση μιας διατροφικής διαταραχής στην φοιτητική σας ζωή μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι δυνατή.
Η διατροφική διαταραχή κερδίζεται αναζητώντας υποστήριξη, εξασκώντας την αυτοφροντίδα, επικοινωνώντας με τους αγαπημένους σας, προγραμματίζοντας μπροστά και θέτοντας όρια, μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας και να δώσετε προτεραιότητα στην ευημερία σας ενώ επιδιώκετε την εκπαίδευσή σας. Θυμηθείτε, είναι εντάξει να ζητήσετε βοήθεια και ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσετε να δίνετε προτεραιότητα στην υγεία και την ευτυχία σας.
Το να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι είναι πολύ σημαντικό εάν είστε φοιτητής πανεπιστημίου που παλεύει με ένα πρόβλημα διατροφής. Οι μαθητές πανεπιστημίου είναι η ηλικιακή ομάδα που είναι πιο πιθανό να αποκτήσει διατροφική διαταραχή, με το 20% από αυτούς να αναφέρουν ότι συμμετέχουν σε προβληματικές συμπεριφορές ελέγχου βάρους, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών.
Ωστόσο, είναι δυνατό να διαχειριστείτε μια διατροφική διαταραχή ενώ συνεχίζετε την εκπαίδευσή σας.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές και στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να πλοηγηθείτε στη ζωή στο πανεπιστήμιο με μια διατροφική διαταραχή:
Ζητήστε υποστήριξη: Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να ζητήσετε βοήθεια. Αυτό μπορεί να είναι προκλητικό, ιδιαίτερα αν ντρέπεστε ή ντρέπεστε για τη διατροφική σας κατάσταση. Αλλά είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το να ζητάτε βοήθεια δείχνει δύναμη, όχι αδυναμία. Έχετε πρόσβαση σε μια ποικιλία πόρων, όπως συμβουλές, διατροφικές συμβουλές και ομάδες υποστήριξης. Μπορεί να ρωτήσετε για προγράμματα συμβουλευτικής στην πανεπιστημιούπολη σας ή να λάβετε παραπομπές σε θεραπευτές και διατροφολόγους στη γειτονιά σας από ομάδες όπως η Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών.
Ασκηθείτε στη φροντίδα του εαυτού σας: Η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη. Είναι απλό να κατακλύζεσαι από τις υποχρεώσεις της φοιτητικής ζωής, αλλά η φροντίδα του εαυτού πρέπει να είναι πρώτη. Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται προγραμματισμό χρόνου για ευχάριστες ασχολίες που σας βοηθούν να χαλαρώσετε, όπως άσκηση, χόμπι ή χρόνο που αφιερώνετε με στενούς φίλους και την οικογένειά σας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι επίσης σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στον ύπνο, την ενυδάτωση και τις υγιεινές πρακτικές όπως το πλύσιμο των χεριών σας και η χρήση μάσκας.
Επικοινωνήστε με τους αγαπημένους σας: Τα μέλη της οικογένειας μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή υποστήριξης, αλλά είναι σημαντικό να τους ενημερώσετε για τις ανάγκες και τα όριά σας. Ενημερώστε τους τι χρειάζεστε από αυτούς, είτε πρόκειται για χρόνο και χώρο για να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας είτε για περισσότερη χρηστική βοήθεια, όπως προετοιμασία φαγητού ή ψώνια παντοπωλείου. Η εκπαίδευση μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη. Πείτε στους αγαπημένους σας για το διατροφικό σας πρόβλημα, ώστε να σας υποστηρίξουν και να καταλάβουν καλύτερα τι περνάτε.
Σχεδιάστε εκ των προτέρων: Το να κάνετε σχέδια εκ των προτέρων μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση μεγαλύτερου ελέγχου και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος και την ανησυχία που μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραγμένα πρότυπα διατροφής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εκ των προτέρων σχέδια για γεύματα και σνακ, προετοιμασία μεσημεριανού γεύματος που θα φέρετε στην τάξη και αφιερώστε χρόνο για δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης. Η ύπαρξη μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση σκανδαλισμών ή αποτυχιών, όπως μια λίστα τεχνικών αντιμετώπισης ή το όνομα και ο αριθμός ενός ενθαρρυντικού φίλου ή θεραπευτή, μπορεί επίσης να είναι ευεργετική.
Θέστε όρια: Παρόλο που το πανεπιστήμιο μπορεί να είναι μια ταραχώδης και προκλητική περίοδος, είναι ζωτικής σημασίας να θέσετε όρια για να διαφυλάξετε την ευημερία σας.
Αυτό μπορεί να συνεπάγεται την απόρριψη των κοινωνικών προσκλήσεων που περιλαμβάνουν φαγητό ή αλκοόλ ή την επιβολή χρονικών περιορισμών στο χρόνο μελέτης σας.
Αν και μπορεί να είναι δύσκολο, η διαχείριση ενός διατροφικού ζητήματος ενώ είστε στο πανεπιστήμιο είναι εφικτή.
Μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα στην ευημερία σας ενώ επιδιώκετε την εκπαίδευσή σας λαμβάνοντας βοήθεια, ασχολούμενοι με την αυτοφροντίδα, συζητώντας με τους αγαπημένους σας, κάνοντας σχέδια εκ των προτέρων και θέτοντας όρια.
Μην ξεχνάτε ποτέ ότι το να ζητάτε βοήθεια είναι εντάξει και ότι δεν είναι ποτέ πολύ αργά στο να αρχίσετε να βάζετε την ευημερία σας πρώτη.
Διαβάστε επίσης: Βελτίωση δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων με «Σκέψη, γρήγορη και αργή».