Μάθετε να αναγνωρίζετε και να διορθώνετε προκαταλήψεις και ευρετικές μεθόδους για την βελτίωση δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων. Χρησιμοποιήστε δομημένη σκέψη και διαφορετικές απόψεις για να γίνετε πιο αποτελεσματικός, αμερόληπτος λήπτης αποφάσεων.
Έχετε βρεθεί ποτέ να κάνετε μια επιλογή χωρίς να κατανοείτε πλήρως τα κίνητρά σας; Ή ίσως δεν μπορείτε να σκεφτείτε μια δημιουργική λύση σε ένα ζήτημα, επειδή βρίσκεστε σε ένα πρόβλημα επίλυσης προβλημάτων. Ο Daniel Kahneman, ένας βραβευμένος με Νόμπελ ψυχολόγος, υποθέτει ότι αυτές οι εμπειρίες μπορεί να προκληθούν από τους δύο διαφορετικούς τρόπους που σκέφτεται ο εγκέφαλός μας, που αναφέρονται ως «Σύστημα 1» και «Σύστημα 2» και βοηθούν στην βελτίωση δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων.
Ο Kahneman εξετάζει τα ψυχολογικά και νευρολογικά θεμέλια αυτών των δύο συστημάτων και πώς μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά μας να παίρνουμε αποφάσεις και να λύνουμε προβλήματα στο βιβλίο του “Thinking, Fast and Slow”. Η επίγνωση αυτών των τρόπων σκέψης μπορεί να μας κάνει πιο αντικειμενικούς και επιτυχημένους στη λήψη αποφάσεων.
Το να σκέφτεσαι γρήγορα και αργά είναι μια φράση που επινοήθηκε από τον βραβευμένο με Νόμπελ και ψυχολόγο Daniel Kahneman για να περιγράψει τους δύο διαφορετικούς τρόπους σκέψης που χρησιμοποιεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Η πρώτη λειτουργία, που ονομάζεται «Σύστημα 1», είναι γρήγορη, αυτόματη και διαισθητική, ενώ η δεύτερη λειτουργία, που ονομάζεται «Σύστημα 2», είναι πιο αργή, πιο στοχαστική και λογική.
Ο Kahneman υποστηρίζει ότι αυτά τα δύο συστήματα βρίσκονται συχνά σε σύγκρουση, με το Σύστημα 1 να λειτουργεί ως ένα είδος «αυτόματου πιλότου» που κάνει έγκαιρες κρίσεις και αποφάσεις με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες και τις προκαταλήψεις μας, ενώ το Σύστημα 2 είναι ο πιο ορθολογικός, κριτικός στοχαστής που ελέγχει και εξισορροπεί αυτές τις παρορμήσεις.
Στο βιβλίο του «Thinking, Fast and Slow», ο Kahneman διερευνά τα ψυχολογικά και νευρολογικά υπόβαθρα αυτών των δύο συστημάτων και πώς μπορούν να μας παρασύρουν στη λήψη αποφάσεων και στην επίλυση προβλημάτων. Ερευνά επίσης τις προκαταλήψεις και τις ευρετικές που διαμορφώνουν τη σκέψη μας και πώς μπορούν να επηρεάσουν τις αντιλήψεις, τις κρίσεις και τις ενέργειές μας.
Μια βασική μεροληψία που συζητά ο Kahneman είναι η «προκατάληψη αγκύρωσης», η οποία αναφέρεται στην τάση μας να βασιζόμαστε πολύ στην πρώτη πληροφορία που λαμβάνουμε όταν παίρνουμε μια απόφαση. Για παράδειγμα, αν μας ζητηθεί να υπολογίσουμε το ποσοστό των αφρικανικών χωρών στα Ηνωμένα Έθνη και μας φανεί πρώτα ο αριθμός 25, είναι πιθανό να δώσουμε υψηλότερη εκτίμηση από ό,τι αν μας έδειχνε για πρώτη φορά τον αριθμό 65.
Μια άλλη προκατάληψη που εξετάζει ο Kahneman είναι το «φαινόμενο πλαίσιο», το οποίο αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο ο τρόπος που παρουσιάζεται ένα πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει τη λήψη των αποφάσεών μας. Για παράδειγμα, αν μας παρουσιαστεί η επιλογή μεταξύ δύο επιλογών, μία με πλαίσιο ως απώλεια (π.χ. “Εάν δεν λάβετε αυτήν τη συμφωνία, θα χάσετε 100 $”) και μία ως κέρδος (π.χ. “Εάν λάβετε αυτήν τη συμφωνία, θα κερδίσετε 100 $”), είναι πιο πιθανό να επιλέξουμε την επιλογή που πλαισιώνεται ως κέρδος, ακόμα κι αν οι δύο επιλογές είναι αντικειμενικά ίδιες.
Ο Kahneman συζητά επίσης το «φαινόμενο φωτοστέφανου», το οποίο είναι η τάση της συνολικής μας εντύπωσης για ένα άτομο ή πράγμα να επηρεάζει τις αντιλήψεις μας για τις συγκεκριμένες ιδιότητές του. Για παράδειγμα, αν πιστεύουμε ότι κάποιος είναι ελκυστικός, μπορεί επίσης να πιστεύουμε ότι είναι έξυπνος, ευγενικός και επιτυχημένος, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις πεποιθήσεις.
Ένα από τα βασικά σημεία του “Thinking, Fast and Slow” είναι η σημασία της επίγνωσης αυτών των προκαταλήψεων και των ευρετικών πρακτικών και της προσπάθειας να τα διορθώσουμε στη σκέψη μας. Αναγνωρίζοντας ότι ο εγκέφαλός μας είναι επιρρεπής σε αυτές τις συντομεύσεις και τα λάθη, μπορούμε να πάρουμε πιο ενημερωμένες και αμερόληπτες αποφάσεις.
Ο Kahneman τονίζει επίσης τη σημασία του να «σκέφτεστε αργά» και να αφιερώνετε χρόνο για να εξετάσετε προσεκτικά τα προβλήματα και τις επιλογές πριν λάβετε μια απόφαση. Αν και μπορεί να μην είναι πάντα δυνατό να συμμετέχουμε σε αυτόν τον πιο σκόπιμο τρόπο σκέψης, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να το κάνουμε όταν το διακύβευμα είναι υψηλό ή όταν αντιμετωπίζουμε περίπλοκα ή άγνωστα προβλήματα.
Ένας τρόπος για να ενθαρρύνετε την «αργή σκέψη» είναι να χρησιμοποιήσετε αυτό που ο Kahneman αποκαλεί «δομημένη σκέψη», που περιλαμβάνει τη διάσπαση ενός προβλήματος σε μικρότερα μέρη και την εξέταση του καθενός ξεχωριστά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να ξεκαθαρίσουμε τις σκέψεις μας και να εντοπίσουμε τυχόν προκαταλήψεις ή υποθέσεις που μπορεί να επηρεάζουν τη σκέψη μας.
Μια άλλη χρήσιμη στρατηγική είναι να αναζητήσουμε διαφορετικές απόψεις και να αμφισβητήσουμε τις δικές μας υποθέσεις. Ακούγοντας διαφορετικές προοπτικές και δοκιμάζοντας τις πεποιθήσεις μας έναντι νέων πληροφοριών, μπορούμε να διευρύνουμε τη σκέψη μας και να λάβουμε πιο ισορροπημένες και τεκμηριωμένες αποφάσεις.
Συνολικά, το “Thinking, Fast and Slow” είναι ένα εγκεφαλικό και διαφωτιστικό ανάγνωσμα που προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό μας και τις προκαταλήψεις που διαμορφώνουν τη σκέψη μας. Αναγνωρίζοντας και διορθώνοντας αυτές τις προκαταλήψεις, μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και αμερόληπτοι απένατι στο πρόβλημα.
Διαβάστε επίσης: Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλο σας για την επιτυχία